Cebeci Tarihi

Ankara'da Çankaya  ilçesine bağlı bir semttir. Semt, Topraklık, Abidinpaşa, Demiribahçe, Sakarya, Gündoğdu, Kurtuluş, Sağlık, Fidanlık İncesu ve Topraklık mahallelerini içerisinde barındırmaktadır.

 

İsmi Nereden Geliyor?

Cebeci, Osmanlı ordusunda silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın mensuplarına, Cebeciler denilmekteydi. Cebeci semtinde de Dikimevi askerlerin giyeceklerini üretmek için yapılmıştır. Ayrıca Harita bölümü ve Asker Alma Daire Başkanlığı'da Cebeci semtindedir.

 

Gezilecek Yerler

Abidinpaşa Köşkü, Asker Alma Dairesi'nin hemen karşısındadır. Rivayete göre Abidinpaşa Ankara'ya valilik görevi için geldiğinde kendisine köşk yaptırmak ister. Bunun için Ankara'nın güzel yerlerini gezer ve buralarda ağaçlara et astırır. Daha sonra geldiğinde etlerden sadece şu anda köşkünün bulunduğu yerdeki etin bozulmadığını görünce buraya köşkü yaptırır. 1860 yılında Vali Konağı olarak yapılan Abidinpaşa Köşkü Ankara'nın tarihi abidelerinden birisidir. 16 Mart 1920'de İngiliz kuvvetleri İstanbul'u işgal etti. İşgal kuvvetinin özellikle el koyduğu binalardan bir tanesi de Harp Okulu'dur. Kurtuluş Savaşı'nın en yakıcı günlerinde subay açığını kapatmak amacıyla Abidinpaşa Köşkü'nün etrafına yerleştirilen barakalarda Harp Okulu, o zaman ki adıyla 'Sınıf-ı Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı' kuruldu. Buradan mezun olan subayların Sakarya Meydan Muharebesi ve Başkomutanlık Zaferi'ndeki üstün başarıları bilinmektedir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulutarafından koruma kapsamına alınan bu evi Ankara Kulübü Derneği ile birlikte bir kent müzesine dönüştürüldü ve adını da, Ankara Kültür ve Sanat Evi kondu. Burada Atatürk için de özel bir köşe ayrıldı. Köşkün içinde yer aldığı parkta Ankara'yı simgeleyen hayvan figürleri, köşkün içinde de Ankara yöresine ait giysi ve eşyalar sergilenmektedir. Kentsel bilinci, kentin belleğini oluşturan tarihi mekanları değerlendirildiği ölçüde geliştirilebilir.

Cebeci Camii, Cebeci semtinde yer alan cami 1952 yılında ibadete açılmıştır. Yapıldığı dönemde tek kubbeli ve tek mihraplı olan camiye, semtin kapasitesini kaldırması için 1974'te ilave yapılmış. İlave ile birlikte şu an iki kubbe ve iki mihraplı olan caminin kapasitesi 3 bin kişidir. Cebeci Camii'nde Sakal-ı Şerif'de bulunuyor. Bulunan ilk Sakal-ı Şerif ne yazık ki çalındığı için, 1963 senesinde, Yozgat'taki başka bir camiden yeniden Sakal-ı Şerif getirtilmiş. Caminin içi yerden yedi metre yüksekliğe kadar Kütahya çinisi ile kaplanmış. Betonarme olarak yapılmış olan caminin dış duvarları ise yumuşak taş kaplamalı. Tek şerefeli ve 30 metre yüksekliğinde bir minareye sahip caminin kubbeleri kurşun ve alüminyum kaplı. Yeşil alanı da bulunan Cebeci Camii'nin bahçesinde bir şadırvan da var.

Oyuncak Müzesi Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndedir. 50. Yıl Parkı Cumhuriyetin 50. yılı anısına yapılan park şu anda harap durumdadır. Atatürk çerçevesi, havuzu, lokantası ve sağlık ocağı bulunan parkta gece gezmek tehlikeli olabilmektedir. Ancak parktan Ankara panoramasını seyretmek özel bir zevk vermektedir.  Parka "İnsan Hakları"nı simgeleyen bir anıt dikilmesi düşünülmektedir.
Kurtuluş Parkı, Kurtuluş semtinde bulunmakta olup Cebeci'ye sınırdır. İçinde koşu parkuru, düğün salonu, halı sahalar ve piknik yapılabilecek alanların olduğu güzel bir parktır.